ÖREGÍTŐ ANTI-AGING KOZMETIKUMOK

Hihetetlennek tűnik? Pedig a bőrsejtek öregítésen kívül nagyon sok kozmetikum az egészséget is veszélyeztetheti!

Nagyon sok nő rengeteg pénzt és energiát fektet a szépségápolásba, mégis elmarad a sugalt és remélt eredmény, a reklámok ígéretei illúziók maradnak!

Bőrünk állapotát rengeteg tényező határozza meg, az egészséges bőr mindig szép. A bőrnek leginkább megfelelő, irritáló anyagok nélküli bőrápolás akár kozmetikai gépek nélkül is látványos, ezért az otthoni bőrápoló készítményekkel valóban professzionális eredményeket lehet a mindennapi bőrápolásban elérni!
Semmit sem árul el a kozmetikum hatékonyságáról az ára, hogy hol lehet megvásárolni, bizonyos besorolások, mint „natúr”, „bio”, „bőrgyógyászok által tesztelt”, de még az sem, hogy „professzionális”. Egyetlen szempont alapján lehet eldönteni, hogy a kozmetikum hatékony-e, bőrbarát-e, ez pedig a tégelyen vagy csomagolásan megtalálható apróbetűs: a termék hivatalos összetevőinek a felsorolása (INCI Deklaration). Ez kerül a bőrre, a hatóanyagoknak kell bizonyítaniuk!

Mire kell figyelnünk?!

Káros kémiai tartósítószerek: alattomos ámítás!

A kozmetikumok több mint 95 százalékában megtalálhatóak. Leggyakoribb formája a parabének családja (az INCI összetevőkben minden, ami „-paraben”-re végződik!) A legújabb kutatások szerint a napsugárzás hatására háromszorosára gyorsítják a bőrsejtek öregedését! „Anti-aging”-nek szánt krém és „paraben”-re végződő összetevő? Nagyon gyakori tartósítószerek még a Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA stb. Ámítás, hogy „benne kell, hogy legyen” a kozmetikumokban! A tartósítás lehet bőrbarát is!

Kőolajszármazékok: amiktől a bőr megfullad!

A csomagoláson Petrolatum (Vaseline) Paraffinum-Liquidum, Cera Microcristallina, Ozokerit (Petrol Wax), Ceresin (Petrol Wax). Olyan a bőrnek, mintha a fejünkre húznának egy nylonzacskót: elzárja a bőr légzését (az 5 százalék oxigént, amit a bőrön át vesz fel a szervezet!), leállítja bőr természetes védekezőképességét, s függővé tesz: ha elfelejtjük bekkeni a bőrünket, kellemetlenül feszül! Ha nehéznek érzi bőrén a krémet, melegben izzad alatta, kellemetlenül tapad, ragad az arcon, indokolatlanul tisztátalan, pattanásos a bőr, akkor nagyon valószínű, hogy kőolajszármazékos krémet használ! Rengeteg ajakápolónak is ez a fő összetevője, ezért van az, amikor valaki minden zsebében, táskában ajakápolót tart! Függővé vált! Ilyenkor abba kell hagyni a készítmények használatát, át kell térni értékes növényi olajokra! Az átállási időben (1-2 hét) kitartásra lesz szükség, mert elvonási tűnetek itt is léteznek!

Szilikon olaj

Impregnáló hatása van, úgyanúgy mint a kőolajszármazékok, elzárják a bőr légzését, leállítják a természetes hidrolipid réteg termelődését. Azért alkalmazzák a kozmetikumokban, hogy kellemesebb érzetet adjon a bőrnek, a kozmetikumok konzisztenciáját javítják vele, illetve oldószerként használják. INCI nevei: Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, illetve összetevők, amikben a …siloxane… vagy a …methicone… szavak megtalálhatóak.

Parfüm: a csábító méreg!

A leggyakoribb allergén anyag. Nincs az a bőrgyógyász, aki ne utasítaná el a bőrápolásban. Sajnos marketing eszköz, szószerint az orrunknál fogva vezetnek vele benünnket.  Ne hagyjuk! Ha kinyitunk egy kozmetikumot, legyen az arcápolás, testápolás, hajápolás, s egyből megcsap egy „kellemes” illat, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy a leggyakoribb allergén anyag van a tégelybe zárva (az összetevők között Parfume vagy Fragrance néven ismerhető fel)! Teljesen felesleges a bőrápolás szempontjából, illatunkat úgy sem ez határozza meg, így inkább kerüljük el! Gyakran egyéb kellemetlen szagú és irritáló anyagok (káros kémiai tartósítószerek) „elfedésére” használják, illetve szagló érzékszervünkön keresztül próbálnak meg befolyásolni bennünket, hogy meghozzuk a „Megveszlek!” döntést!

Káros kémiai fényvédők: rákkeltő hatás!

Nemcsak allergizál, de egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkísérleteknél hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek. Egyik leggyakoribb fajtáját (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.

Mitesszer-, komedóképző hatóanyagok!

A fent említett kőolajszármazékok mellett még a Cetearyl Alcohol, Eucerin, Isopropyl Myristate, Isopropyl Palmitate, Isopropyl Stearate, Lanolin.

Összetevők, melyek “kimossák” a bőr természetes zsírjait!

PEG- és PPG-származékok: oldószerként, emulgeálószerként és tensidként szolgálnak. Megzavarják a bőr barrier rétegét, irritáló hatásúak. UV-sugárzás hatására káros peroxidokat képeznek, melyek az arra érzékenyeknél például a napallergiát (Mallorca-akné) okozzák. INCI megnevezésük: összetevők, amik a következő szavakat tartalmazzák: Ceteareth, Ceteth, Ceteoleth, Laureth, Oleth, PPG, PEG, Polysorbate, Pareth, Steareth.